Reklama
 
Blog | Martina Žilková

Klus není Kryl

 

Tomáš Klus je současný český písničkář, jehož posluchače tvoří převážně dospívající dívky. Získal si tak pověst přechodného dívčího idola, nepopiratelné ale je, že se od většiny takových liší svým repertoárem. Po sérii lovesongů přešel na intepretaci společenských témat, čímž, zdá se, navazuje na českou předrevoluční písničkářskou tradici. Sám se ale srovnávání s Karlem Krylem vyhýbá. Se svou novou písničkou „Iniciativní“ vstoupil zase na novou půdu.

 

Klus ale není Kryl. A to v mnoha ohledech. Klus zpívá obecenstvu, které nemá uši a pusu zalepené páskou strachu. Jeho fanoušci tak můžou skladby na ožehavá témata zvesela pobrukovat se svým zpěvákem. I to má ale svá úskalí, svoboda v protestních heslech vyvolává všeobecné davové nadšení u lidí, kteří se jiným způsobem vlastní silou angažovat neumí a nechtějí. Jak je známo, stěžovat si a vykřikovat dokáže každý, ne všichni se ale chtějí změny aktivně účastnit, tím spíše takto líbivou cestou.

Klus ale není Kryl. Zatímco Karel Kryl svými protivládními texty, chytlavými melodiemi a ne vždy perfektním hlasem bojoval proti nesprávné politice a za záchranu své země, Tomáš Klus využívá své pěkné tvářičky v poněkud explicitnějších protivládních narážkách. Ač ve zcela jiné době, oba písničkáři si za předmět své kritiky vybrali nelibé praktiky politických institucí. Karel Kryl byl ale ve své době hrdina. Tomáš Klus je dneska spíše mainstream. Mainstream ale není synonymem nevkusného, neznamená to, že je špatný. Šíření vlastního názoru uměleckou cestou není hřích, tím spíš dokáže-li tak zburcovat dav k činnosti.

Možná je, možná není dalším českým písničkářem v řadě. To se ukáže až jestli tahle hvězdička za pár let nevyhasne. A ať už je to póza strhnout na sebe pozornost nebo skutečně upřímná výpověď, na tom zas až tak nesejde. Ten hoch mluví pravdu!

Reklama

Foto: www.tomasklus.cz