Reklama
 
Blog | Martina Žilková

Studenti proti ředitelce: „Defenestrace už není v módě, stačí když odejdete dveřmi“



Martina Žilková

17. 6. 2011 19:06

Sdílet na Twitteru Sdílet na Facebooku Tisknout Odeslat e-mailem

Problém vznikl již na konci minulého školního roku, kdy v důsledku pravděpodobně nedostatečné komunikace mezi učiteli a vedením došlo k založení odborové organizace. Dle slov jednoho z jejích členů, pedagoga a výchovného poradce Luboše Nergla, je k tomu vedlo přesvědčení, že v případě přenesení problému na půdu odborů již bude nová ředitelka ze zákona povinna s odboráři jednat. Do jaké míry se komunikace zlepšila svedčí minimálně dobrovolná mobilizace studentů, kteří na sociální síti Facebook založili stránku podpory odborové organizaci a spolu s dalšími sympatizanty „odboje proti ředitelce“ sledují a navrhují vývoj situace. A právě jedním z nich byla dnešní demonstrace, v pořadí již druhá. Další ze studentských aktivit bylo také sestavení petice pro odvolání ředitelky, která dosáhla více než 1200 podpisů. Tuto petici ale kraj nijak významně nezohlednil a i nadále považuje výkon ředitelky za odpovídající.

 

Demonstrace byla vedena v příjemně přátelském duchu jedním ze žáků třetího ročníku, Jakubem Sommerschuhem od 13:55 v Jiráskových sadech. Projev na akci měl nejen zmíněný třeťák, ale také studenty vyzdvihovaný učitel PaedDr. Luboš Nergl, který upozorňoval na současné negativní působení školní situace na výchovu žáků. Mimo jiné se zmiňoval o nekompeteci některých vyučujících ke své práci z důvodu nedostatečné odbornosti, upozorňoval na politické dosazení PaedDr. Bulasové na svou pozici a nevhodném zacházení s hospodárnými prostředky školy.

Reklama

Na akci se sešlo odhadem dvěstě lidí – žáků, rodičů i pedagogů, nespokojených s politikou vedení gymnázia. Ze samotné akce můžeme vyzdvihnout dress code – jednotně červená trička, vyjadřující podle organizátorů STOP ničení gymnázia a ztotožňující se s „vykrvácením školy na ránách zasazených paní ředitelce“; skandování „Bulasová pryč“ nebo množství transparentů vtipně vybízejících ředitelku k odchodu.

 

Situaci blíže mapující článek je aktuálně v procesu přípravy.