Komentáře: Co přineslo žákům ústecké zastupitelstvo https://blog.respekt.cz/zilkova/co-prineslo-zakum-ustecke-zastupitelstvo/ Otevřený blogovací systém týdeníku Respekt Wed, 23 Aug 2023 07:17:26 +0000 hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.9.4 Od: Anonym https://blog.respekt.cz/zilkova/co-prineslo-zakum-ustecke-zastupitelstvo/#comment-180017602 Wed, 26 Jul 2023 03:14:38 +0000 http://blog.respekt.cz/?p=52212210#comment-180017602 Od: Martina Žilková https://blog.respekt.cz/zilkova/co-prineslo-zakum-ustecke-zastupitelstvo/#comment-121029500 Mon, 19 Sep 2011 17:07:01 +0000 http://blog.respekt.cz/?p=52212210#comment-121029500 Re: Co přineslo žákům ústecké zastupitelstvo
Obsypáváte mi mé příspěvky stále stejnými „fejetony“

]]>
Od: M.Landová https://blog.respekt.cz/zilkova/co-prineslo-zakum-ustecke-zastupitelstvo/#comment-118540380 Sat, 02 Jul 2011 17:08:07 +0000 http://blog.respekt.cz/?p=52212210#comment-118540380 „Ředbul“ do škol!
Po úspěchu státních maturit přichází na naše střední školy nový, jedinečný a skvělý projekt zvaný „Ředbul“. Průkopníkem této zcela novátorské metody je školský odbor Ústeckého kraje, pilotní školou, která jej přivedla téměř k dokonalosti, je Gymnázium JJ v Litoměřicích, kde se o jeho realizaci úspěšně zasazují již dva roky.
Podstata projektu spočívá v tom, že studenti ani nepoznají, že studují. Místo toho mají příjemný pocit, že se baví, relaxují, sledují domácí kyno /oprava: kino/ , konzumují různé pochutiny, popřípadě si ti starší mohou vykouřit cigaretku. Hlavním cílem je zkrátka spokojený a co možná nejblbější student. Základem pro realizaci nového projektu je samozřejmě školní bufet a tělocvična. Máte-li bufet a palubovou podlahu, máte vše potřebné a důležité pro školu.
Učebnice a sešity do školy žáci nenosí, neboť nikdy netuší, které předměty budou na rozvrhu – celý program je založen právě na bázi překvapení a nečekaných zvratů. K dalším „adrenalinovým“ prvkům patří např. časté výměny učitelů na principu „škatulka,batulata“, kdy okoukaný vyučující je záhy po několika měsících vystřídán méně známým, popřípadě zcela neznámým „týpkem“, u kterého mají žáci v co nejkratší době zjistit, na jaký předmět je vlastně aprobován, či zda vůbec něco umí. V případě, že nic neumí, přichází fáze č.2, kdy jsou do projektu zapojeni i rodiče žáků. Ti mají za úkol docílit všemi dostupnými zákonnými prostředky výměny učitele, a to tak, aniž by to poškodilo pověst školy nebo jejího vedení.
Někdy se stává, že vyučovací nedorazí do hodiny vůbec. Tehdy mají žáci příležitost ukázat nadání k samostatné práci – oblíbené je např. vytváření různých transparentů, informujících o činnosti školy, zpodobování dětských „idolů“ z řad členů vedení, psaní oslavných traktátů na sociální sítě, kreslení výstižných komiksů o dění v prostorách gymnázia apod. Přátelskou atmosféru mezi studenty a kantory dokresluje třeba i takový detail, jakým je spontánní nošení stejného oblečení. Ve škole panuje stále veselá a dobrá nálada, podpořená častou přítomností médií nebo příslušníků policie.
Pochopitelně se do tohoto projektu nehodí lidé, kteří nejsou schopni týmové spolupráce, různí individualisté a prudiči s vlastním názorem, kteří by chtěli ve škole zastarale normálně vyučovat, chodit včas do hodin a nutit žáky k práci, ba dokonce spravedlivě klasifikovat, co žáci umějí. Nepochopili, že o to, jestli někdo něco umí, zde vůbec nejde. S takovými nepřizpůsobivými individui se musí škola samozřejmě rozejít – do nového myšlení a pojetí vzdělávání se rozhodně nehodí.
Celý projekt, kterému tolik fandí osvícené krajské vedení a který – jak doufáme – se postupně rozšíří na všechny střední školy našeho pokrokového severu, má před sebou světlou budoucnost: vychovat co možná nejhloupější příští voliče, kteří svými hlasy zajistí dostatečný mandát pro neomezenou vládu geniálních politiků.

]]>
Od: M.Landová https://blog.respekt.cz/zilkova/co-prineslo-zakum-ustecke-zastupitelstvo/#comment-118504150 Thu, 30 Jun 2011 19:54:07 +0000 http://blog.respekt.cz/?p=52212210#comment-118504150 Fejeton
Vážení kolegové, učitelé i neučitelé, zvláště pak milí flákači, nedoukové, lenoši a fluktulanti všeho druhu: Ústecký kraj vás vítá!
Z nejvyšších míst vedení kraje a školského odboru vám naši soudruzi vzkazují:
Neučte tak horlivě, nechoďte do hodin, relaxujte! Žáci se pro jednou /dvakrát i třikrát/ nezblázní. Dejte nohy na stůl, uvařte si kafe a můžete si k němu vykouřit klidně i cigaretku. Sice se tím porušuje nějaký zákon, jako že by se v prostoru školy nemělo kouřit, ale víte, že se v této zemi zákony stejně nedodržují a to, že si ve škole zahulíte, je nakonec neprokazatelné. Na to žádná inspekce nepřijde.
Do třídy mezi fakany choďte pokud možno co nejpozději /až dokouříte/, pak ta hodina aspoň rychleji uteče a nemusíte se kdovíjak připravovat, co tam jako budete říkat.
Co se týče odpadlých hodin, napíšete do třídnice jako že to bylo a co se tam probíralo, na papíru to bude a kdyby si nějaké desetileté děti stěžovaly, tak to je tvrzení proti tvrzení a nějaké děti nám tady nebudou říkat, co máme dělat. Oznámkujete to všem za jedna, oni budou rádi a bude klid.
Pokud by po vás někdo chtěl nějaké účty, klidně to ignorujte, řekněte, že na to nemáte v počítači program a nikomu nic nedávejte – když nebudete chtít, tak to z vás nikdo nedostane.
Pokud s vámi chce někdo /jako nějací třeba otravní rodiče/ mluvit, klidně se s nimi nebavte, buď tam nejste vůbec, nebo nemáte čas nebo na ně zavolejte rovnou policajty jako že vás ohrožují a tak. Bude to zase tvrzení proti tvrzení a máte pokoj.
Pokud nemáte na něco aprobaci, tvrďte, že ji máte, ono jim bude hloupé si to zjišťovat a nakonec co jim je do toho?
Pokud máte možnost přijít někde k nějakým prachům – jako z nějakého fondu, za fiktivní hodiny nebo tak – neváhejte, podruhé taková příležitost nemusí přijít.
Mlžte, šiřte kolem sebe chaos a atmosféru nejistoty. Ostatní se v tom nevyznají a vy budete pěkně proplouvat na vlnách popularity. Tvařte se, že jste milí, inteligentní, vstřícní a trochu šikanovaní – to na soucitné lidi zabírá.
Lžete, lžete, lžete! Lidi kolem vás to unaví a už přestanou zkoumat, co je pravda a co ne. Nakonec pravda je relativní. Pravdu má ten, za kým stojí větší zvíře na krajském úřadě.
V našem ústeckém kraji tohle všechno tolerujeme. Rozhodně vás za to nikdo z práce nevyhodí. Na vyhazov musí být zákonné důvody, tak tohle je v pohodě. Aby si na vás někdo mohl vyskakovat, to byste museli znásilnit psa v kotelně…
Přejeme vám hodně zdaru. Vaši Petřík a Pavlík

]]>