Reklama
 
Blog | Martina Žilková

„There is no garbage“ – Michael Reynolds o stavbě zemělodí

 

Praha se ve dnech 2.-5. května stala hostitelkou světoznámé tváře myšlenky trvale udržitelného rozvoje, nejvýznamějšího architekta odpadu, Michaela Reynoldse. Michael Reynolds hlavní město navštívil u příležitosti svého turné po Evropě, při kterém prezentoval myšlenky své architektury široké veřejnosti.

 

Vytvořeno pro portál: Studentpoint.cz

 

Co s filmem?

Reynoldsův dokument Architekt odpadu vypráví příběh jeho životního poslání při stavbě samostatných a nezávislých domů postavených z odpadků. Film monitoruje třicet let architektových snah a jeho čím dál větších problémů s byrokracií, které se myšlenka „Earthshipů“, Zemělodí, nelíbí. Taková myšlenka je ale přímo zvoucí alternativa, která disponuje zdrojem energie, vody i tepla, a kromě toho má také skleník a samostatný systém kanalizace. Právě díky tomu můžeme porozumět architektovu výroku: „Nic jako odpadky neexistuje“.

 

Reklama

Zemělodě dnes

Od dob natočení filmu uběhla sice relativně krátká doba, ale jak sám Michael Reynolds potvrdil, okolnosti, jež se od té doby udály, změnily celosvětový pohled na jeho práci. Myšlenka trvale udržitelného rozvoje se stává stále aktuálnějším tématem. Přírodní katastrofy jsou dnes den ode dne intenzivnějším tématem, což vedlo úřady k „legalizování“ staveb tohoto charakteru. A co víc, některé země jej vyloženě podporují. Michale Reynolds sám říká: „Dnes jsou lidé otevřenější, už není problém prorazit s takovou myšlenkou.“

 

Jeho práce se setkává se stále větším úspěchem. Michale Reynolds vypráví o nedávno postaveném Earthshipu na Haity, na kterém s ním pracovala skupinka devíti lidí a dům byl postaven za neuvěřitelných dvanáct dní. Michael Reynolds přiznává, že ze stavby byli všichni, včetně něj, unešeni.

Svou práci architekt provádi převážně na místech postižených nějakou přírodní katastrofou. Setkal se tak s oběťmi hurikánu v Hondurasu (1999), tsunami na Andamanech (2005), hurikánu Katrina v Mexiku (2005) nebo nedávného zemětřesení právě na Haity (2010)

Michael Reynolds ke své práci říká: „Earthsipy nejsou pro chudé nebo bohaté lidi. Jsou to domy pro lidi. Protože Slunce je tu pro všechny, déšť je tu pro všechny, biologie i fyzika jsou tu pro všechny. A každý má možnost se na tom podílet.“

 

 

Ekostopa v Praze

Micahel Reynolds uvádí, že bude s největší pravděpodobnosti připravovat také projekt stavby energeticky soběstačného domu pro naše hlavní město. Jak ale sám přiznává, o této vizi se dozvěděl teprve krátce po svém příjezdu do země a je otázka, jak se takový nápad setká s ohlasem veřejnosti. Dům, o kterém se mluví jako o takzvané „vlaštovce“, by měl být postaven jako součást zoologické nebo botanické zahrady a měl by sloužit převážně studijním účelům. Lukáš Kaucký, jenž vedl záštitu této akci, vypráví o tomto nápadě s nadšením, že Praha, coby „šestý nejbohatší region v Evropě“, by si takovou příležitost rozhodně neměla nechat ujít.

 

Další projekty

Michael Reynolds chystá také pomoc zemětřesením a havárií jaderné eletkrárny postiženému Japonsku. Přiznává ale, že tamní lidé jsou stále ještě trochu zrženliví. Japonci chtějí počkat, až bude situace elektrárny pod kontrolou. Architekt také říká, že by se při této práci daly využít i narychlo postavené provizorní domy, jenž by přetvořil v zemělodě.